Tennistechnieken


Bij tennis zijn er verschillende soorten tennistechnieken mogelijk en op deze tennistechnieken zijn weer verschillende variaties mogelijk.

Elke speler zal op een gegeven moment zijn eigen favoriete tennistechniek aannemen omdat dit het meest natuurlijk en comfortabel aanvoelt. Om een tennistechniek goed aan te leren is het verstandig een tenniscoach of trainer advies te vragen. Bovendien is het van belang om altijd te blijven controleren of je een tennistechniek nog steeds correct uitvoert. Dit geldt voor alle tennistechnieken.

Het aantal beschreven tennistechnieken zal in de loop van de tijd nog uitgebreid worden.

Verschillende tennistechnieken  

Tennisracket grepen

Tennistechnieken

Tennistechnieken

De tennistechniek waarmee alles begint is een goede greep, hoe het tennisracket vastgehouden wordt is van groot belang bij beginners tot gevorderden.

1.   Eastern forehand greep
Een veel gebruikte greep met name bij mensen die net beginnen met tennis. Het is een comfortabele greep die wat lijkt op het schudden van iemands hand.

2.   Hamer of continental greep
Is een greep die gebruikt wordt door meer gevorderde spelers met name voor het serveren en de volley.De greep heet ook wel de hamergreep omdat je op deze manier vaak ook het beste een hamer hanteert.


Semiwestern forehand

Met de palm meer onder de grip maakt het met deze greep makkelijker om boven de heup de bal beter te raken. Wordt gebruikt voor de forehanddrive.

Eastern backhand

De backhand met 1 hand voor een backhand drive.

Dubbelhandige backhand

Voor een backhand met tweehanden met veel kracht en controle.

Topspin

Topspin is een tennistechniek waarbij je de tennisbal bij het slaan een voorwaartse draaiing geeft. Deze topspin kan zo hard gegeven worden dat de bal bij het neerkomen sneller vooruit schiet dan wanneer de tennisbal normaal geslagen wordt. Bovendien veroorzaakt Topspin dat de tennisbal sneller daalt dan normaal, ook wel het “duiken” van de bal genoemd.
Hierdoor kan de bal dichter achter het net gespeeld worden. Het voordeel hiervan is dat de tennisbal met topspin heel hard geslagen kan worden en toch nog binnen de lijnen blijft.

Dit topspin effect wordt ook wel het Magnuseffect genoemd en kan worden gezien als het tegenovergestelde effect dat bij de vleugels van een vliegtuig speelt. Lucht doet er bij topspin door de draaiing van de tennisbal langer over om over de bal heen te gaan dan onder de bal door, hierdoor ontstaat het “duik” effect.

Dropshot

Een tennis dropshot is een tennistechniek waarbij je de tennisbal een backspin geeft zodat de bal zo straks mogelijk achter het net in het servicevak van de tegenstander komt en hierbij zo laag mogelijk opstuitert.

De truck is natuurlijk de bal zo te plaatsen dat de tegenstander nog achterin het veld is en verrast wordt door de dropshot en er met geen mogelijkheid meer bij kan. De tennisbal kan ook zo’n spin gegeven worden dat de bal opzij stuitert en naast het speelveld terecht komt.

Bij een dropshot mag de tegenstander als enige moment in de wedstrijd de bal voorbij het terug gaan over het net de bal nog aanraken om zo de bal alsnog correct naar de tegenstander terug te spelen.

Bijvoorbeeld wanneer de bal zoveel backspin heeft dat de bal terug over het net stuitert naar de persoon die de dropshot gaf. Op dat moment mag de tegenstander de bal nog over het net (dus op het tegenstanders veld deel) de bal raken.

Serveren

Serveren, Service, Opslag

Serveren, Service, Opslag

Serveren, of de service, of ook wel opslag genoemd is de bal het spel inbrengen. De service heeft 3 fases, namelijk:
- Opgooien
- Racket zwaaieen
- Bal met het racket wegslaan.

Deze 3 fases van het serveren moeten in 1 vloeiende beweging uitgevoerd worden om een zo mooi en goed mogelijke service te ontwikkelen.

De service is erg belangrijk in het tennis omdat een harde en goede geplaatste service moeilijk te retourneren is. De meest gebruikte greep is de hamer of continentale greep voor het serveren omdat hier mee veel kracht en ook een stukje spin aan de bal meegegeven kan worden. Probeer de bal zo hoog mogelijk te raken, en in een scheve lijn naar de andere kant te slaan. Ga na de opslag gelijk weer klaar staan om de geretourneerde service goed terug te slaan.

Comments are closed.