Tennisspelregels


Uitleg over verschillende tennisspelregels:

Telling:

Bij tennis wordt de volgende telling gebruikt.

Geen punt: Nul
Eerste punt: 15
Tweede punt: 30
Derde punt: 40
Vierde punt: Game

Tijdens het meedelen van de huidige score wordt de score van de serverende speler als eerste genoemd.

Wanneer de stand 40 tegen 40 is spreekt met over deuce wanneer 1 van de spelers na deuce een punt scoort spreekt met van Advantage (voordeel) voor deze speler. wanneer deze speler nogmaals een punt scoort is het vierde punt behaald en de game gewonnen.
Wanneer het niet lukt na advantage nogmaals een punt te scoren en de tegen partij wel, dan is het wederom deuce en moet er eerst weer om advantage (voordeel)  worden gespeeld.

Leuk om te weten: De term deuce  komt uit het Frans en is een afgeleide van deux wat twee betekend. Dit is weer een afkorting van de woorden quarante à deux wat 40 gelijk betekend.

Tiebreak:

TennisspelregelsTiebreak wordt gespeeld wanneer de stand in het spel 6-6 wordt. De speler die aan de beurt is om te serveren (speler A) doet dit vanaf de rechterhelft. De telling die bij een gescoord punt gebruikt wordt is 1,2,3,4,5,6,7. Speler B serveert voor het volgende punt vanaf de linkerhelft en vanaf de rechterhelft voor het derde punt. Hier na serveert speler A voor het 4e en 5e punt enzovoorts.  De speler die als eerste 7 punten heeft behaald is de winnaar van de set. En heeft dus 7-6 in sets.

Bovendien is het bij het tiebreak spel nog zo dat de spelers bij iedere 6 punten wisselen van speelhelft en Speler B (in het voorbeeld hierboven) mag in de volgende game als eerste serveren. In deze game is natuurlijk weer de gewone telling van toepassing.


Toss:

Voorafgaand aan een wedstrijd bepaal je eerst wie er start met spelen. Dit gebeurt door middel van een toss. Dit kun je doen door middel van kop of munt, of door het draaien van je tennisracket met de bovenkant van het racket op de grond en hierna te laten vallen. Vooraf spreek je af hoe het logo van het handvat zal vallen. Diegene die het juist had mag kiezen uit de volgende opties:

* Serveren

* Ontvangen

* Of de speel helft kiezen
(bij deze keuze mag de tegenstander kiezen of hij wil starten met serveren of niet).

Je kan natuurlijk bij het winnen van de toss er voor kiezen de tegenstander te laten kiezen.
Maar enig voordeel heeft het kiezen wel dus kies voor je zelf ;)Serveren
:

Een service wordt uitgevoerd door de speler die aan de beurt is met serveren.
En is pas correct wanneer deze diagonaal wordt over geslagen en het net tijdens de vlucht niet raakt EN in het tegenovergestelde servicevak raakt. Wanneer dit de eerste keer niet lukt mag de serveerder dit nogmaals proberen. Wanneer de tennisbal tijdens de service het net wel raakt EN in het tegenovergestelde servicevak raakt dan spreekt je van een let of net service en mag deze overnieuw. Je mag zovaak een let service uitvoeren als je wilt (wat natuurlijk niet het doel van de service is) een let/net service wordt namelijk niet gezien als een fout.

Voorbeeld:

Stefan start met de service en raakt het net maar de bal stuitert wel correct in het servicevak van de tegenstander. Nu is er sprake van een let / net service. Stefan mag nu nog steeds 2 maal de service uitvoeren.

Wanneer de service correct is uitgevoerd start het tennisspel en zodra er een punt gescoord is wisselt de serveerder van kant en start hij of zij weer met de service.

Comments are closed.