Tennisballen


Tennisballen komen er in verschillende soorten en maten. Een tennisbal heeft meestal een gewicht van +/-58 gram en moet volgens het ITF een doorsnee hebben van tussen de 65,5 en 68,5 mm. De standaard kleur van ballen zijn geel maar groen en oranje komen ook voor.

Tennisballen

Geel geeft het beste contrast en is met deze kleur het beste te volgen door de tennissers maar ook door het publiek. Daarbij is nog vast gesteld dat wanneer je een tennisbal vanaf 2,5 meter laat stuiteren op een ondergrond van beton dat de bal daarna weer tussen de 1,34 en 1,46 meter moet opstuiteren.

Bij trainingen kunnen ook zachtere ballen gebruikt worden (ook wel te herkennen aan de kleur geel/groen). Deze ballen stuiteren langzamer waardoor je meer tijd hebt om je technieken gecontroleerd uit te voeren. Dit is natuurlijk een perfecte manier van leren.

Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van hardere tennisballen (ook wel te herkennen aan de kleur geel/oranje). Deze tennisballen zijn geschikt voor tennisbalmachines.

Er zijn twee soorten tennisballen:

1) Gas gevulde tennisballen
2) Druk loze tennisballen

Gas gevulde tennisballen:

Head tennisballen ATP

Head tennisballen ATP

Deze ballen zijn voor iedereen geschikt (dus ook voor wedstrijden) Omdat een tennisballen van twee delen rubber is raakt deze nooit helemaal luchtdicht en zal de bal na verloop van tijd zachter worden en minder goed stuiteren.
Het voordeel van gasgevulde tennisballen is dat ze erg lekker tennissen (ten opzichte van drukloze ballen). Het nadeel is dat na verloop van tijd de druk verminderd en dus het spelen steeds minder prettig wordt. Gasgevulde tennisballen worden geleverd in een blik of koker die ook onder druk staat zodat ze zolang ze in de winkel staan geen druk verliezen.


Drukloze tennisballen:

Een drukloze bal wordt vaak gemaakt met een dikkere en hardere rubberlaag. Hierdoor stuitert de bal hoger op ondanks dat er geen druk binnen in de bal aanwezig is. Deze ballen geven een ander speelgevoel dan gasgevulde ballen maar hebben een langere levensduur. Deze ballen zijn zeer geschikt voor recreatieve spelers die niet om de 2 maanden nieuwe ballen willen kopen voor zo nu en dan een potje tennis.

Tretorn plus tennisballen

Tretorn plus tennisballen

Comments are closed.